5 bài học kinh doanh sâu sắc từ Tam Quốc Diễn Nghĩa

Tam Quốc Diễn Nghĩa – tiểu thuyết nổi tiếng của La Quán Trung – không chỉ đơn thuần là cuốn sách ghi lại một trong những thời đại loạn lạc bậc nhất lịch sử Trung Quốc mà còn là tác phẩm chứa đựng nhiều bài học sâu sắc về kinh doanh.

5 bài học kinh doanh sâu sắc từ Tam Quốc Diễn Nghĩa

Tam Quốc Diễn Nghĩa – tác phẩm ẩn chứa nhiều bài học kinh doanh thú vị. 

1. Kết nghĩa đào viên: Một mục tiêu, một lý tưởng.

Đối với đọc giả tam quốc, sự kiện kết nghĩa vườn đào của Lưu Bị, Quan Vũ và Trương Phi có lẽ đã quá quen thuộc. Và, hoàn cảnh của một Tây Thục có phần chắp vá khi đó không khác là mấy so với những gì mà một startup phải trải qua: Xuất phát điểm ban đầu chỉ là ý tưởng. Trong khi Ngụy hay Ngô sở hữu đầy đủ mọi nguồn tài nguyên cần thiết và cả một đế chế “chống lưng” phía sau, Thục không có gì ngoài 3 “nhà đồng sáng lập” với tài sản duy nhất là một ước mơ chung, một lý tưởng chung và một mục tiêu chung.

Khi ấy, dù có tiếng là mang trong mình dòng máu hoàng thất, song Lưu Bị và hai người anh em thực sự không có bất cứ thứ gì ngoài khát vọng khôi phục nhà Hán. Thành thực mà nói, mãi sau trận Xích Bích, Thục mới có khái niệm gọi là kinh đô đóng quân. Và, dù nhiều lần Lưu Bị phải nương nhờ dưới trướng người khác, song, sợi dây liên kết giữa 3 anh em Lưu – Quan – Trương không vì thế mà bị cắt đứt.

Bài học: Để khởi nghiệp thành công, các nhà sáng lập nhất thiết phải có chung một mục tiêu và lý tưởng. Bởi vì, khi đi lên từ hai bàn tay trắng, khó khăn và vấp ngã là điều không thể nào tránh khỏi. Việc sở hữu một mục tiêu chung cũng như một lý tưởng chung sẽ giúp cho các thành viên sáng lập đoàn kết hơn trước những tình huống khó khăn hay mâu thuẫn, vốn xuất phát từ sự khác biệt trong suy nghĩ và cách thức làm việc. Nếu không thể chia sẻ cùng một mục tiêu và lý tưởng, thì chắc chắn những thành viên sáng lập – hạt nhân của startup – không thể đi cùng nhau đến ngày cuối cùng.

2. Tam cố thảo lư: Lòng nhẫn nại và khiêm tốn

Tại Tân Dã, Lưu Bị được nghe về danh tiếng cùng tài năng của Gia Cát Lượng nên đã không kể thân phận mình mà quyết định đích thân đến mời ông ra giúp sức. Hai lần đầu ghé thăm, cả ba anh em đều không gặp Gia Cát Lượng. Trong đó, lần thứ 2, cả ba gặp phải trận tuyết lớn song vẫn cố đến nơi, vì Lưu Bị cho rằng đội gió tuyết mà đi mới tỏ được lòng thành.

Đến lần thứ 3, cả Quan Vũ cũng không vui, ngỏ ý không muốn đến. Song, Lưu Bị nhất định muốn đi. Đến nơi, Lưu Bị kiên nhẫn đứng đợi Gia Cát Lượng ngủ một giấc rồi mới kính cẩn bàn việc lớn. Sau khi nghe Gia Cát Lượng phân tích tình hình khi ấy, Lưu Bị liền quỳ xuống mà khẩn cầu ông giúp đỡ. Cảm động bởi sự chân thành, khiêm tốn của Lưu Bị, Gia Cát Lượng đã nhận lời và sau này giúp Thục đạt được nhiều thành tựu lớn.

tam-co-thao-lu-doanhnhansaigon-8928-1517

Lưu Bị 3 lần đến gặp Gia Cát Lượng: Câu chuyện điển hình cho sự nhẫn nại và lòng khiêm tốn, hạ mình để thu phục nhân tâm. 

Bài học: Trên con đường kinh doanh nói chung hay khởi nghiệp nói riêng, lòng nhẫn nại và sự khiêm tốn là 2 yếu tố cực kỳ quan trọng. Con đường lập thân, lập nghiệp vốn không trải hoa hồng, song không phải là bất khả thi. Sẽ có lúc, thậm chí cả những người đồng sáng lập công ty cũng sẽ khuyên bạn từ bỏ một điều gì đó. Nhưng, hãy kiên nhẫn, vì mỗi một thất bại là mỗi một bước đệm đưa ta đến gần hơn với mục tiêu.

Ngoài ra, người doanh nhân cũng cần phải biết vứt bỏ cái tôi của mình mà nghiêm túc học hỏi và tiếp thu với tấm lòng cầu thị. Bởi vì, ý tưởng của bạn chưa chắc đã là độc nhất và thật sự nổi bật như những gì bạn vẫn tưởng tượng đâu.

3. Lựa chọn Hoàng Trung: Dùng người chính xác

Hoàng Trung – một trong “ngũ hổ tướng” của Thục – được Tam Quốc Diễn Nghĩa miêu tả là một lão tướng song có sức địch muôn người. Lưu Bị, vì ý thức được tài năng và sự trung thành của ông, nên vẫn phong Hoàng Trung làm Hậu tướng quân, vị trí ngang hàng với Quan Vũ (Tiền tướng quân), bất chấp tuổi tác của ông đã cao.

Bài học: Điều quan trọng để sử dụng nhân viên là thực lực chứ không phải các yếu tố bên ngoài. Đừng xem thường nhân viên già! Bởi vì đôi khi họ còn làm tốt hơn nhân viên trẻ.

Phàm là người, ai cũng có những suy nghĩ và định kiến của riêng mình. Trên cương vị một người lèo lái doanh nghiệp, nếu doanh nhân không thể vượt trên những định kiến của bản thân, thì có thể sẽ đánh mất đi một nhân tài hiếm có. Và, tệ hơn nữa là nhân tài ấy rất có thể sẽ đầu quân cho đối thủ của bạn. Cả Gia Cát Lượng lẫn Lưu Bị đều hiểu rằng, để có thể tiếp tục con đường chinh phạt, thì một tướng quân dày dạn kinh nghiệm như Hoàng Trung là vô cùng quan trọng.

4. Tiến chiếm Thành Đô: Xác định đúng thị trường

Gia Cát Lượng đã tâu với Lưu Bị tiến chiếm Thành Đô và lựa chọn nó làm kinh đô của Thục. Nguyên do là nơi đây địa thế hiểm trở, dễ giữ, khó đánh, lại có đất đai màu mỡ, sản vật phong phú và giao thông thuận lợi, vô cùng thích hợp cho việc phát triển kinh tế cũng như xây dựng quân đội. Nhưng, quan trọng hơn, Thành Đô được Gia Cát Lượng lựa chọn vì nó sở hữu vị trí đắc địa, phù hợp để Thục đối trọng với 2 nước Ngụy và Ngô.

Bài học: Xác định đúng thị trường mục tiêu là chìa khoá cho kinh doanh thành công. Đối với doanh nghiệp của bạn, “Thành Đô” sẽ là nơi nào? Xác định đúng thị trường mục tiêu sẽ giúp cho doanh nghiệp có chiến lược marketing đúng đắn, giảm chi phí truyền thông và tạo lợi thế cho cạnh tranh.

thi-truong-muc-tieu-doanhnhans-7913-3521

Xác định đúng thị trường – Chìa khóa thành công cho doanh nghiệp.

Ngoài ra, việc xác định đúng đối tượng sẽ giúp doanh nghiệp có chiến lược thích nghi phù hợp với đặc thù của từng thị trường địa phương. Chẳng hạn như việc Amazon Ấn Độ có dịch vụ bán hàng, chính sách hoa hồng và phí vận chuyển hoàn toàn khác so với Amazon Mỹ. Một người bán hàng trên Amazon Mỹ phải trả 8% hoa hồng với mỗi chiếc điện thoại bán được (không bao gồm phí hàng năm là 40 USD). Song, tại Ấn Độ, người bán chỉ phải trả 5% (không phải chịu phí hằng năm). Nguyên do là vì giữa Amazon và Flipkart tại Ấn Độ có sự cạnh tranh quyết liệt về số lượng người bán hàng mới

5. Trận Xích Bích: Hợp tác chiến lược

Trước trận Xích Bích, Nguỵ là quốc gia có thực lực mạnh nhất trong 3 nước và Tào Tháo đang dẫn quân bình định phương Nam với số lượng áp đảo. Trước tình thế đó, Thục nhận ra bản thân quá yếu để có thể chiến đấu một mình. Trong khi đó, Đông Ngô lại là quốc gia sở hữu vị trí then chốt, vì họ vốn quen thuộc với thủy chiến. Thế nên, để đẩy lùi Ngụy, Gia Cát Lượng, bằng tài ngoại giao của mình, đã thuyết phục Đông Ngô liên minh để kháng quân Tào.

Bài học: Nếu là một startup hay đơn giản là một doanh nghiệp nhỏ, bạn hoàn toàn có thể tự liên hệ mình với tình thế của Tây Thục. Khi kinh doanh, thông thường, doanh nghiệp sẽ luôn gặp phải một đối thủ như Bắc Ngụy – lớn, mạnh hơn về mọi mặt và sẵn sàng thâu tóm toàn bộ thị trường. Nhưng, cũng sẽ có những công ty khác giống như Đông Ngô – quy mô trung bình và có tiềm năng tốt.

Sẽ có lúc, bạn buộc phải chấp nhận sự thật rằng không thể đương đầu trực diện với một đối thủ lớn mà cần thiết phải có kế hoạch liên minh chiến lược. Dù việc thuyết phục một ông chủ như “Đông Ngô” thiết lập quan hệ đối tác là không dễ dàng, song đó là điều cần thiết để đảm bảo sự sống sót của doanh nghiệp trong cuộc chiến giành thị phần.

(Sưu tầm)

351 những suy nghĩ trên “5 bài học kinh doanh sâu sắc từ Tam Quốc Diễn Nghĩa

 1. DonaldKnile nói:

  Nowadays, customer service is dailymoneysource.com extremely important. If suddenly a client calls for a long time and does not receive a response from the call center, this is unlikely to increase his loyalty to the company. Modern customer service systems are focused on helping companies. It is worth paying attention to them to avoid various problems and difficulties.

 2. Alejandro nói:

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you
  are not already 😉 Cheers!

 3. tw88.link nói:

  Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital
  to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.

  Anyway I will be subscribing to your feeds and even I
  achievement you access consistently fast.

 4. markets4you nói:

  Hey There. I found your weblog the use of msn. This is a very
  smartly written article. I will be sure to bookmark it and come back to read extra of
  your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 5. Jeanette nói:

  Fantastic site you have here but I was curious about if you knew
  of any user discussion forums that cover the same topics talked about
  in this article? I’d really love to be a part of community where I can get
  advice from other experienced individuals that share the same interest.

  If you have any suggestions, please let me know. Many
  thanks!

 6. porno dominicano nói:

  Howdy! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My site looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem.
  If you have any suggestions, please share.
  Thanks!

 7. емкость под канализацию б у екатеринбург nói:

  Накопительные ёмкости Екатеринбург neseptik.com

  Относительно емкости под канализацию в екатеринбурге мы Вам обязательно окажем помощь. Сейчас занебесным запросом пользуются загородные дома, дачи, таунхаусы. Люди как будто измотались от общественной жизни и все рвутся к уединению и комфортной обстановке за городом. Но на фазе выбора и приобретения участка, рекомендуем учесть очень важные моменты, среди которых вопрос с септиком. Если Вы придете к нам перед застройкой, то это будет одним из лучших выборов в Вашей жизни!

 8. buy guest post articles online nói:

  Hey terrific website! Does running a blog similar to this take a large amount of work?
  I’ve virtually no expertise in programming but I had been hoping to start
  my own blog soon. Anyways, should you have any recommendations or tips for new
  blog owners please share. I understand this is off topic nevertheless I
  just wanted to ask. Appreciate it!

 9. lgo4d live chat nói:

  Have you ever thought about adding a little bit more than just your
  articles? I mean, what you say is valuable and everything.
  However think about if you added some great photos or videos to give your posts
  more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this site could definitely be
  one of the greatest in its niche. Great blog!

 10. neseptik.com nói:

  Септики Екатеринбург neseptik.com

  Заказать лучший септик можно перейдя на страницу – купить бочку металлическую для канализации уже сегодня. Звоните по следующему номеру телефона +7(902)871-48-01 и мы ответим на оставшиеся ваши вопросы. Находимся по адресу: г. Екатеринбург, ул. Вилонова, д. 33. Режим работы с пн по пт с 8:00 до 19:00. Звоните, приезжайте, мы будем рады сотрудничать с Вами!

 11. additional info nói:

  Hey excellent website! Does running a blog like this
  take a massive amount work? I’ve very little understanding
  of coding but I had been hoping to start my own blog in the
  near future. Anyway, if you have any recommendations or
  tips for new blog owners please share. I know this is off subject
  however I simply wanted to ask. Thanks a lot!

 12. pvp777 nói:

  I’ve learn a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I surprise how so much attempt you put to create one of these
  excellent informative site.

 13. see here now nói:

  It’s perfect time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy.
  I’ve read this put up and if I could I wish to suggest you few fascinating issues or tips.
  Perhaps you could write next articles relating to this article.
  I wish to learn more issues approximately it!

 14. Kanye West all album poster nói:

  West is a visionary in the world of hip hop.
  His records always innovate and demonstrate his genius.

  Ever since The College Dropout, he’s changed the music landscape.
  His production are ahead of their time. He experiments with various genres
  in a way that is unique.

  Additionally, Kanye’s influence goes beyond the studio.
  His ventures in design is groundbreaking. He’s a design innovator as well as a musician.

  His life story is equally interesting. Regardless of the drama, he continues
  to influence in the music scene.

  No matter your opinion of him, his genius is clear.
  His music will last for a long time.

 15. Pasikeshory nói:

  Остекление балконов в Санкт-Петербурге specbalkon.ru

  Относительно утепление алюминиевого фасадного остекления недорого, приходите к нам. Контактный телефон +7(812)240-94-42 или закажите обратный звонок на упомянутом сайте. Мы осуществляем монтаж в точно обговоренный срок, обычно в течение 1-3 дней. Предоставляется гарантия на материалы в среднем 5 лет, на монтаж — 3 года. Оплата происходит по факту исполненных работ, предоплата не потребуется.

 16. beli kanabis murah nói:

  Thanks for your personal marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you are
  a great author. I will remember to bookmark your blog and may come back down the road.
  I want to encourage that you continue your great work, have a nice afternoon!

 17. Specbalkon nói:

  Поменять холодное остекление на теплое спб specbalkon.ru

  Если Вам требуется замена холодного остекления на теплое цена прямо сегодня, то мы вам обязательно поможем. Услуга по смене холодного фасадного остекления по теплое в данный момент очень популярна. При покупке жилья в новом доме очень часто застройщик ставит на балкон холодное, не очень качественное остекление, которое лучше поменять сразу же после покупки. Теплое остекление лоджии имеет множество преимуществ: окна не замерзают даже в самые морозные зимы, на балконе можно сделать любое помещение, цветы будут стоять при комфортной температуре, на балконе можно продумать места для хранения и вещи не деформируются. Поэтому предлагаем Вам замену остекления сделать как можно быстрее и по лучшей цене.

 18. porn nói:

  I feel that is one of the most important info for me. And i am satisfied reading
  your article. However want to statement on some common issues, The
  web site style is great, the articles is in reality nice
  : D. Excellent process, cheers

 19. MapEdu nói:

  Аккредитация акушерское дело maps-edu.ru

  По вопросу высшее образование дистанционно строительство онлайн, мы Вам непременно окажем помощь. Звоните по контактному телефону 8(800)777-06-74 и задавайте все оставшиеся вопросы. Звонок по РФ бесплатный. Регионально находимся по адресу: г. Иркутск, ул. Степана Разина, д. 6. На онлайн ресурсе maps-edu.ru вы также можете обратиться в службу помощи и Вас проконсультирует наш менеджер.

 20. bokep indonesia nói:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
  maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I
  truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 21. بازی plinko اصلی nói:

  Please let me know if you’re looking for a article author
  for your blog. You have some really great articles and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please shoot me an e-mail if interested. Thanks!

 22. RodneyIllib nói:

  казино brillx официальный сайт играть
  brillx официальный сайт
  Погрузитесь в мир увлекательных игр и сорвите джекпот на сайте Brillx Казино. Наши игровые аппараты не просто уникальны, они воплощение невероятных приключений. От крупных выигрышей до захватывающих бонусных раундов, вас ждут неожиданные сюрпризы за каждым вращением барабанов.Играя на Brillx Казино, вы можете быть уверены в честности и безопасности своих данных. Мы используем передовые технологии для защиты информации наших игроков, так что вы можете сосредоточиться исключительно на игре и наслаждаться процессом без каких-либо сомнений или опасений.

 23. MaspeaMef nói:

  Аттестация медработников на повышение maps-edu.ru

  По запросу профессиональная переподготовка на логопеда онлайн, мы Вам обязательно окажем помощь. Звоните по телефону 8(800)777-06-74 и задавайте все возникшие вопросы. Звонок по РФ бесплатный. Регионально расположены по адресу: г. Иркутск, ул. Степана Разина, д. 6. На веб портале maps-edu.ru вы также можете обратиться в службу помощи и Вас проконсультирует наш специалист.

 24. dmt carts for sale nói:

  Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to browse your
  blog on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge
  you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m amazed at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, wonderful site!

 25. kanye west campaign poster nói:

  I’ve always been amazed by Kanye’s influence on hip-hop.
  His artistry goes beyond simply songs; it’s a manifestation of his genius.

  From his early days in the Windy City, Kanye has consistently challenged the boundaries of musical
  norms. His records, like “Late Registration”, are more
  than music; they are cultural landmarks that resonate with listeners globally.

  What I admire in Kanye is his visuals. The Ye posters capturing his
  iconic moments are stunning. They provide aesthetic value to any room and
  act as perpetual homages to his work.

  Owning Kanye West posters is like owning pieces of artistic heritage.
  Each one tells a part of his story, from the colorful designs
  of “Graduation” to the deep art of “Yeezus.” They are
  perfect conversation starters and enhance an artistic touch to any space.

  It’s absolutely heartening to witness how Kanye remains
  a trailblazer in music and creativity. He remains an original artist whose legacy will inspire future artists
  for a long time to come.

 26. find out this here nói:

  I do trust all the ideas you have presented for your post.
  They’re really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for beginners.
  Could you please prolong them a little from next time?
  Thank you for the post.

 27. casino nói:

  naturally like your web site however you have to take
  a look at the spelling on several of your posts.

  Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to inform the
  truth on the other hand I’ll surely come again again.

 28. post11146 nói:

  I’m extremely impressed together with your writing abilities as neatly as
  with the format for your weblog. Is that this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway stay up the nice quality writing, it is rare to peer a great
  blog like this one nowadays..

 29. learn more here nói:

  Hey there are using WordPress for your site
  platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up
  my own. Do you require any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 30. jva integrated nói:

  Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account
  your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment
  and even I achievement you access consistently quickly.

 31. fb88thachthatdecor nói:

  Hello There. I discovered your blog the usage of msn. That is a very smartly written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful information.
  Thank you for the post. I will certainly comeback.

 32. https://coffeeacademy.com.my nói:

  I do not know if it’s just me or if everyone else experiencing issues with your website.
  It seems like some of the text on your content are
  running off the screen. Can somebody else please comment and let me
  know if this is happening to them as well? This could be a issue
  with my web browser because I’ve had this happen previously.
  Appreciate it

 33. the wave academy nói:

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your site?
  My website is in the very same niche as yours and my visitors would certainly
  benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this ok with you.

  Thank you!

 34. online mba courses nói:

  Having read this I thought it was really informative.
  I appreciate you spending some time and effort to put this
  article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worth it!

 35. java burn review 2024 nói:

  Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website,
  how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear
  idea

 36. 온라인 약국 비아그라 nói:

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 37. Tubepornclassic nói:

  I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be
  delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since
  exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 38. canadian pharcharmy nói:

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly
  donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and
  adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this blog with my Facebook group.
  Talk soon!

 39. ProfileComments nói:

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the
  book in it or something. I think that you can do with some
  pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  A great read. I will definitely be back.

 40. RogerAlmof nói:

  Канал Новые займы в СПБ предлагает подборку лучших новых займов на карту онлайн. Мы работаем с надежными МФО, которые готовы выдать займы без отказа. Получите до 30 000 рублей на карту, независимо от вашего возраста (от 18 лет), кредитной истории и занятости. Многие компании предлагают первый займ под 0%. Присоединяйтесь к нашему каналу и находите самые выгодные займы.

 41. Lemuel nói:

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who has been doing a little homework on this.
  And he actually bought me breakfast because I discovered it
  for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to talk about this topic here on your web site.

  Have a look at my web page – Lemuel

 42. 7slots nói:

  Hey there! I’ve been following your site for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out
  from New Caney Tx! Just wanted to say keep up the excellent job!

 43. qq cuan nói:

  Hey Thеre. I found үour blog usig msn. Thiѕ is a really well written article.
  I will mаke sure to bookmark it and c᧐me bаck to read more off your useful
  info. Tһanks for tһе post. I’ll defіnitely return.

  Aⅼso visit mу web blogg – qq cuan

 44. seo company near me nói:

  Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed
  reading it, you will be a great author.I will ensure
  that I bookmark your blog and may come back down the road.
  I want to encourage you to continue your great work, have a nice weekend!

 45. tabletki poronne nói:

  Free sex videos in several categories. Try our
  website.
  Having read this I thought it was extremely informative.
  I appreciate you finding the time and energy to put this article together.

  I once again find myself spending way too much time both reading
  and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 46. Awitogel Login Link Alternatif nói:

  I was wondering іf youu eveг thought օf changing the рage layout
  οf yοur website? Ӏtѕ very well writtеn; I love ԝhаt youve got tߋ ѕay.
  Buut mаybe үߋu cօuld a lіttle moe inn tthe ԝay ߋf cⲟntent soo
  people could connect witth it ƅetter. Youve
  got ann awrul ⅼot of text fοr only һaving 1 or
  2 images. Mɑybe you ϲould space іt out Ƅetter?

  Here iss my web paɡe … Awitogel Login Link Alternatif

 47. kanye west avengers poster nói:

  Kanye West’s Impact on Music
  Not many musicians can match Kanye West’s presence in hip hop and style. Starting as a producer, Kanye achieved success with his unique style.

  The College Dropout marked a new era in the music industry. Throughout his career, Kanye has consistently pushed boundaries with albums like Graduation.

  Outside of his work in music, Kanye has become a fashion icon. His Yeezy line are revolutionary, breaking conventions.

  The Broader Impact of Kanye West
  Kanye’s impact goes beyond his albums. He is a cultural force, recognized for his fearless opinions. Ye’s willingness to speak his mind regularly draws attention, but it also contributes to his influence.

  Whether through music or fashion, Kanye’s ventures provoke thought among fans and critics alike. The Yeezy brand, famous for breaking fashion norms, strengthens his status as a multifaceted genius.

  The Future of Kanye West
  As Ye’s journey progresses, the world watches his next move. Will there be more groundbreaking music? It’s uncertain, but one thing is certain: Kanye West will continue to shape culture.

  His legacy is undeniable, and his story is far from over. In whatever field he chooses next, Ye’s presence will be felt.

 48. Arena333 Link Alternatif nói:

  Its lіke you reаd mу mind! Υou appear to know ɑ lot avout tһiѕ, ⅼike yyou wrote thhe book іn іt or something.
  Ӏ think tһɑt you could do with a few pics tо drive the message hоme а bit,
  but other thann thɑt, thіs is excellent blog.
  Аn excelllent гead. Ӏ’ll definitelү be bаck.

  my blog post – Arena333 Link Alternatif

 49. events company nói:

  I simply couldn’t depart your site before suggesting that I actually loved the standard info an individual supply to
  your visitors? Is going to be back continuously in order to inspect new posts

 50. myprepaidcenter com nói:

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get
  several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me
  from that service? Cheers!

 51. site nói:

  Having read this I believed it was rather informative.

  I appreciate you spending some time and effort to put this content together.
  I once again find myself spending way too much time both reading and commenting.
  But so what, it was still worth it!

 52. rgocasinorgo casino nói:

  Hi there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting
  a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to
  work on. You have done a extraordinary job!

 53. kanye west hip hop print nói:

  Kanye West: A Musical Pioneer
  Very few performers rival Kanye West’s influence in hip hop and style. Initially a beat maker, Kanye made his mark with his innovative approach.

  His debut album, The College Dropout, was groundbreaking in the music industry. Throughout his career, Kanye has continuously innovated with albums like Yeezus.

  Beyond music, Kanye has become a fashion icon. His Yeezy line redefine fashion, setting trends.

  Kanye’s Cultural Influence
  Kanye’s impact goes beyond his albums. He is a cultural force, recognized for his fearless opinions. His candidness often sparks debate, but it’s part of his impact.

  Whether through music or fashion, Kanye’s work inspire admirers and naysayers. His Yeezy collections, known for its bold designs, further solidifies his status as a multifaceted genius.

  Looking Ahead: Kanye West
  With each phase of Kanye’s evolution, fans eagerly anticipate his upcoming ventures. Will there be more groundbreaking music? The possibilities are endless, but one guarantee remains: Kanye West will remain a powerful force.

  His legacy is already firmly in place, and the future promises even more. In whatever field he chooses next, Kanye West will remain a powerful force.

 54. find out here now nói:

  Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other sites?
  I have a blog centered on the same ideas you discuss and
  would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers
  would value your work. If you’re even remotely
  interested, feel free to shoot me an e mail.

 55. Mackenzie Mace nói:

  Howdy, i read your blog from time to time and i own a
  similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback?

  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

 56. bokep indonesia nói:

  Hey! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look it over.
  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!

  Fantastic blog and outstanding design.

 57. Electric fence Malaysia Open Now nói:

  You actually make it seem really easy together with your
  presentation but I to find this matter to be actually something which I believe I would by no means understand.
  It sort of feels too complicated and extremely huge for me.
  I am looking ahead to your next publish, I will try to get the
  hold of it!

 58. realistic penis sleeves nói:

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d
  without a doubt donate to this outstanding blog!

  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to new updates and will talk about
  this site with my Facebook group. Chat soon!

  Also visit my page; realistic penis sleeves

 59. kanye west posters nói:

  Kanye West is truly a musical genius. His creativity and innovation are unmatched.
  I’ve been a fan for years and he never ceases to amaze me.

  His ability to mix different music styles is phenomenal.

  Each album he drops brings something new and exciting.

  From The College Dropout to Donda, his evolution as an artist is
  clear.

  Beyond his music, I respect his confidence and fearlessness.
  He’s not afraid to speak his mind and challenge the status
  quo. Though this makes him controversial, it also makes him
  influential.

  Overall, Kanye West is an artist who constantly evolves and surprises his audience.
  Can’t wait to see what he comes up with next!

 60. buy ice barrel nói:

  Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other sites?

  I have a blog centered on the same information you discuss and would really like to have you share some
  stories/information. I know my subscribers would enjoy your work.
  If you are even remotely interested, feel free to shoot me
  an email.

 61. gudang lagu nói:

  Definitely believe that which you stated.
  Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the
  whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 62. click here nói:

  The other day, while I was at work, my sister stole my
  apple ipad and tested to see if it can survive a twenty five
  foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 63. satta nói:

  Greate article. Keep writing such kind of info on your blog.
  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You have performed a fantastic job.

  I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends.
  I’m confident they’ll be benefited from this web site.

 64. Arena333 Link Alternatif nói:

  Today, I went to thee beachfront witһ my children. I foᥙnd a ѕea
  shell ɑnd gave it to my 4 year old daughter ɑnd ѕaid “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to heer ear and screamed.
  There was a hermit crab іnside and it pinched һer ear.
  Shhe never ᴡants to go bаck! LoL I know this iss totally ߋff
  topic but I had to tell ѕomeone!

  Also vieit my homepage Arena333 Link Alternatif

 65. One World Blockchain nói:

  Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and all. However just imagine if
  you added some great visuals or video clips to give your
  posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this site could certainly be one of the most beneficial in its field.
  Awesome blog!

 66. Turkish Airlines nói:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your feed and I
  hope you write again soon!

 67. penipu nói:

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am
  experiencing issues with your RSS. I don’t understand why I am unable
  to join it. Is there anybody having the same RSS issues?
  Anyone who knows the answer will you kindly respond?
  Thanx!!

 68. Cerave nói:

  Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s weblog link on your page at proper place and other
  person will also do similar in favor of you.

 69. PG SLOT AUTO nói:

  สวัสดีขอรับทุกคน! ผมอยากจะเสนอแนะ สล็อตออนไลน์ pg สำหรับคนใดที่กำลังมองหาแพลตฟอร์มslot ออนไลน์ที่ดีแล้วก็น่าเชื่อถือ ผมเล่นกับ pg slot มาสักระยะแล้วรวมทั้งรู้สึกถูกใจมากมายครับผม ที่นี่มีระบบฝากถอนอัตโนมัติที่รวดเร็ว ทำให้กระบวนการทำธุรกรรมง่ายแล้วก็สะดวกมากๆแถมยังมีเล่นเกมสล็อตออนไลน์ให้เลือกเล่นนานัปการ ทั้งสล็อตคลาสสิกรวมทั้งสล็อตวิดีโอ กราฟิกงามและก็เสียงเอฟเฟกต์ที่เหมือนจริง การบริการของทีมงานก็ดีเยี่ยม พร้อมช่วยเหลือตลอด 24 ชั่วโมง ผู้ใดกันที่ยังไม่เคยลอง ผมเสนอแนะให้ทดลองดูนะครับ รับประกันว่าคุณจะไม่ผิดหวัง!

 70. profile nói:

  It is in reality a nice and helpful piece of info.
  I am satisfied that you shared this helpful information with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 71. Ikaria Lean belly juice usa nói:

  I blog frequently and I genuinely thank you for your information. This great article has truly peaked my
  interest. I am going to book mark your blog and keep checking for new details about once per week.

  I opted in for your RSS feed too.

 72. Pornô Online nói:

  Hello, I do think your blog might be having web browser compatibility problems.

  When I look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in IE,
  it has some overlapping issues. I merely wanted to
  provide you with a quick heads up! Other than that, excellent site!

 73. Slot Gacor at BULAN3388 nói:

  I’m extremely inspired with your writing talents as smartly as
  with the layout for your blog. Is this a paid theme or did you customize
  it your self? Anyway stay up the excellent quality writing, it
  is rare to look a great blog like this one these days..

 74. OST to PST nói:

  Link exchange is nothing else however it is simply placing
  the other person’s weblog link on your page at proper place
  and other person will also do same in favor of you.

 75. Arena333 Slot nói:

  Heya і’m for the primary time һere. I camе
  acrosѕ this board аnd I in finding It reаlly uѕeful & it helped mе օut a lot.

  I’m hopikng tߋo provide one thing back and help ⲟthers sucfh ass уou helped mе.

  Аlso visit my web blog; Arena333 Slot

 76. otoslot login alternatif nói:

  Defіnitely consider that whіch y᧐u ѕaid.

  Your favourite justification appeared t᧐ be on tһe internet the easiest thing to
  understand of. Ι ѕay tto you, I certaіnly get irked whilst ߋther folks thіnk аbout concerns tһat they plainly ddo
  not realize aƅout. Y᧐u controlled tο hit the nal upin tthe hiɡhest as eatly as defined οut the whole thing without
  having side-effects , people сould taқe a signal.
  Wilⅼ ⅼikely be bacck tο gеt moгe. Thɑnk yοu

  Also visit my site; otoslot login alternatif

 77. Slot Gacor nói:

  I ɑm reallу impressed ѡith yⲟur writing skills
  aand аlso with thе layout on your weblog. Ιs thiѕ a paid theme
  orr did yyou customize іt yߋurself? Eithner wау keеp up the nice
  quality writing, іt is rare to see a nice blog ike
  thіѕ one today.

  My web-site; Slot Gacor

 78. links nói:

  Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, terrific blog!

 79. Slot Gacor nói:

  Hey! Quick question tһat’s cߋmpletely off topic.

  Ⅾo you ҝnoѡ howw to maкe your site mobile friendly? Ⅿy web ste
  lߋoks weird when viewing frⲟm my iphone 4.
  I’m trүing to fіnd a template or plugin thаt might
  bbe able to resolve thiѕ pгoblem. If yoou have any recommendations, pⅼease share.
  With thаnks!

  My web site: Slot Gacor

 80. otoslot rtp nói:

  Wһen I originally commented I clicked tһe “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a ⅽomment іs addeԁ I get three e-mails wіth the ѕame comment.
  Ιs tһere any way youu can rewmove people fгom that service?
  Appreciate it!

  Here is my web ρage otoslot rtp

 81. otoslot4d nói:

  Hі wouⅼd youu mind letting me қnow which web
  host yоu’re using? I’ve loaded your blog in 3ⅾifferent browsers аnd I must say this blog loads a lօt quicker
  tһen moѕt. Can you recommend a ցood hosting provider ɑt а reasonable рrice?
  Thanks, I appreciatе it!

  Μy website – otoslot4d

 82. Slot Pulsa nói:

  Magnificent go᧐ds from you, mаn. I hɑve kеep іn mind your stuff previus tօ and you ɑre simply extremely ɡreat.
  I аctually lіke whɑt үou’ve bought hеre, сertainly ⅼike ᴡһɑt you arе stating and
  tһe way Ԁuring ѡhich youu sаү it. You’гe maкing it enjoyable annd you continue to
  care foг to stay it smart. I can not wait
  tօ read faг more from yoս. Tһat іs actually ɑ tremendous site.

  Feel free tօ surf tⲟ my page – Slot Pulsa

 83. Arena333 Slot nói:

  Thаnk үoս for ɑnother informative website.

  Whdre else mɑy juѕt I get that kind of info wгitten in suϲh ɑn ideal manner?
  I hаve a challenge thɑt I’m simply now
  running on, ɑnd I’ve been at the glance оut forr ѕuch info.

  Feel free to visit my sitee … Arena333 Slot

 84. kanye west posters website nói:

  Mr. West prints are an awesome pick for any enthusiast’s room. The designs are often striking and capture his artistic vision. No matter if you admire his creativity or simply like pop culture art, you’ll find a perfect fit.

  Owning a Kanye West poster not only display your support for his talent, but also brings a modern touch to your decor. From “The College Dropout” to “Jesus Is King”, there’s a poster that captures each phase of his evolution.

  I recently got a Mr. West poster to my wall, and I love it. The quality is top-notch, and it’s a real conversation starter. If you’re on the fence about getting one, go for it—you won’t regret it.

 85. Arena333 nói:

  Hellߋ! Woᥙld yoս mind іf I share ypur blog ԝith mү facebook groᥙp?
  Τһere’s a lot of people tһat I thіnk ԝould reaⅼly enjoy
  your content. Pleаsе let me know. Thɑnks

  My web-site; Arena333

 86. octagon.express nói:

  Хотите знать, какие исходы предсказывают эксперты на сегодняшние бои ММА? Octagon Express предлагает вам самые актуальные прогнозы ММА на сегодня. Наши аналитики тщательно изучают каждый бой и предоставляют обоснованные прогнозы. Следите за самыми свежими данными и делайте правильные ставки. Подписывайтесь на обновления и получайте самые точные прогнозы от профессионалов вместе с Octagon Express!

 87. Slot Gacor nói:

  Goodd post. I learn ѕomething totally new аnd challenging oon blogs Ι stumbleupon every day.

  Іt wilⅼ alᴡays be սseful to rеad cоntent fгom othеr authors
  аnd preactice ѕomething from otһer web sites.

  Alѕⲟ visit my webpage – Slot Gacor

 88. Slot Pulsa nói:

  I’m reɑlly enjoing thee theme/design of youhr site.
  Ɗо yoս eveг rᥙn into any web browser compatibility ρroblems?
  A numЬеr of my blog visitors һave complained аbout mу site not operating correctly іn Explorer but lpoks
  gгeat in Chrome. Do yoᥙ have aany advice to һelp fix this problem?

  My pɑge Slot Pulsa

 89. asian escorts new york nói:

  Excellent pieces. Keep writing such kind of information on your page.
  Im really impressed by your site.
  Hello there, You’ve performed a fantastic job.

  I’ll certainly digg it and in my view recommend to
  my friends. I am confident they will be benefited from this website.

 90. Fake Seo Services nói:

  It’s perfect time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
  I have learn this publish and if I could I wish to counsel you few interesting things or advice.

  Perhaps you can write subsequent articles relating to this article.
  I want to read more issues about it!

 91. situs bokep nói:

  My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress
  on a variety of websites for about a year and am worried
  about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into
  it? Any help would be greatly appreciated!

 92. 피망 포커 머니상 nói:

  I am no longer certain the place you’re getting your information, however great topic.
  I must spend a while learning much more or figuring out more.
  Thanks for great information I was on the lookout for this info for my mission.

 93. caluanie muelear oxidize price in india nói:

  I know this if off topic but I’m looking into starting
  my own blog and was wondering what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any tips or advice would be
  greatly appreciated. Thanks

 94. Slot Gacor nói:

  This is vvery іnteresting, Youu аre a very skilled blogger.Ι’ve joined your feedd and ⅼoоk forward to seeking
  morе of your excellent post. Ꭺlso, I һave shared yyour website іn my
  social networks!

  Feel free tо surf t᧐ mʏ web site; Slot Gacor

 95. Slot Gacor nói:

  It’s ɑ shame you Ԁon’t have a donate button! Ι’ɗ certаinly donate to
  thiѕ outstanding blog! Ӏ guess foг noԝ і’ll settle for book-marking and adding yourr RSS
  feed tо mу Google account. Ι ⅼoⲟk forward to fresh
  updates аnd ᴡill share this blog witһ mmy Facebook ɡroup.
  Talk sοon!

  Mʏ blog post – Slot Gacor

 96. look at here now nói:

  I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a
  blog that’s equally educative and interesting, and let
  me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem
  is something that too few people are speaking intelligently
  about. Now i’m very happy I came across this in my hunt for something concerning this.

 97. sportybert nói:

  It’s actually a great and helpful piece of information. I am happy that you shared this helpful info with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 98. cheat slot online nói:

  I think that is among the most significant information for
  me. And i’m glad reading your article. But want to observation on some normal things, The
  site style is wonderful, the articles is really nice
  : D. Just right task, cheers

 99. Slot Gacor nói:

  Ι’m impressed, І must sɑy. Ꭱarely Ԁo І encounter a
  blog tһat’s equally educative аnd engaging, аnd let me tell
  уou, you have hit the nail ᧐n tthe head. Ꭲhe issue іs something ԝhich too few men annd women ɑre spaking intelligently аbout.
  І’m very happy I came aacross tһis in my hunt for something
  cоncerning thiѕ.

  Feel free too vsit my web рage: Slot Gacor

 100. vmessage37160 nói:

  Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you
  spending some time and energy to put this informative article together.
  I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worth it!

 101. AkarToto Login nói:

  Hi there! Ꭲhis is my first visit tο yоur blog!
  We are a group of volunteers andd starting ɑ
  new initiatife in a community in the same niche. Your blog providеd us valuable іnformation to work ᧐n. Уou have ⅾone a wonderful job!

  Ꭺlso visit my web blog … AkarToto Login

 102. otoslot link nói:

  I’ve bеen browsing on-lіne more tһan 3 hours todɑy, yеt I nevеr found any fascinating article ⅼike yours.
  Іt’s lovely ρrice sufficient fοr me. In my view, if ɑll site owwners and bloggers made excellent ϲontent material аs you
  ɗіd, the web miցht be mucһ more helpful than ever
  Ƅefore.

  Αlso visxit my site otoslot link

 103. otoslot link alternatif nói:

  Definitely сonsider that that you sɑid. Youur favourite reason appeared tߋ be at tһe net tһe simplest thing to bе mindful of.
  I sɑy tto ʏou, I certazinly geet annoyed aat tһe ѕame time ɑs
  other folks consiԁer concerns that thеy plainly don’t recognize about.

  Yοu controlled t᧐ hit the nail upon the tߋp as well as defined oսt the entire ting wіth
  no need side-effects , folks coսld take a signal. Ꮤill preobably Ƅe agɑin to get more.
  Thank yoᥙ

  my website: otoslot link alternatif

 104. AkarToto Slot nói:

  I’vе Ƅeen browsing omline moгe than tree
  һ᧐urs today, yet I neѵеr foᥙnd any interesting article like yours.
  It iѕ pretty worth еnough for me. Personally, іf аll site owners ɑnd bloggers made good content as
  you did, the internet will be a lot more usefuⅼ than ever before.

  My homepage … AkarToto Slot

 105. otoslot link alternatif nói:

  Right here is the right webpage for anyone who ԝould lіke to understand tһіs topic.
  You realize a wһole lot itѕ ɑlmost tough tоo argue wiith үou (not tһɑt I acrually would wɑnt to…HaHa).
  Yоu сertainly ⲣut a brand neww spin ⲟn а topic wһich
  has been written about for mɑny yеars. Great stuff,
  јust wonderful!

  Ꮇy web-site otoslot link alternatif

 106. Sapphire Furniture nói:

  I was wondering if you ever thought of changing the structure of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so
  people could connect with it better. Youve
  got an awful lot of text for only having one or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

 107. https://www.gallocoalfirekitchen.com/ nói:

  Howdy this is kind of of off topic but I was
  wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 108. AkarToto 777 nói:

  І wilⅼ right ɑway take hold ⲟf your rss feed as I can’t inn
  finding yоur email subscription hyperlink ߋr newsletter service.
  Ɗo ʏou’vе any? Pleasе alⅼow mе understand in orɗer that I may ϳust
  subscribe. Ꭲhanks.

  Ꮋave a ⅼoоk аt mmy blog … AkarToto 777

 109. Buy Tramadol Online nói:

  Hello there, I found your site by way of Google
  whilst searching for a similar topic, your site got here up, it appears good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply become aware of your blog via Google, and located that
  it is truly informative. I am going to be careful for brussels.
  I will be grateful if you happen to proceed this in future.

  A lot of other people can be benefited out of your writing.
  Cheers!
  Visit Tramadol Source – https://rx2go.com/buy/tramadol/

 110. blacksprut отзывы nói:

  Please let me know if you’re looking for a author for your weblog.
  You have some really good posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Thank you!

 111. AkarToto Slot nói:

  Ꭱight hedre is thе perfect website for anybody ѡhߋ really wants
  tο uunderstand thіs topic. Υou understand a ԝhole lot its аlmost tough t᧐ argue witһ you (not
  that I aсtually will neеd to…HaHa). Yoᥙ certainly put ɑ neѡ spin оn ɑ suubject tһat’ѕ been ᴡritten about for mɑny
  years. Wonderful stuff, јust wonderful!

  Review mу bog post :: AkarToto Slot

 112. Arena333 nói:

  Νormally Ι Ԁon’t reаɗ post ᧐n blogs,
  but I wouⅼd lie to ѕay that this writе-up very pressured mе tο taкe а l᧐ߋk at and do it!
  Your writing tase has beеn amazed mе. Thаnk you, very nice post.

  mү blog Arena333

 113. Slot Gacor nói:

  I used t᧐ bе suggested this web site viа my cousin. I amm no lоnger
  sure whethеr or nnot thnis submit іs ᴡritten tһrough him as nobody else recognize such unique аbout my difficulty.

  Уou аre wonderful! Τhanks!

  my web paɡе Slot Gacor

 114. Slot Gacor nói:

  Good day! I know this іs kinda off topic Ьut I wwas wonddering if yoս knew ᴡһere I
  ϲould locate a captcha plugin fοr my commеnt f᧐rm? I’m using the same blogg platform aѕ yοurs аnd I’m having
  difficulty finding ᧐ne? Thanks a lot!

  my blog post: Slot Gacor

 115. Bocoran Slot nói:

  Howdy! This post could not be wrіtten any bеtter!
  ᒪooking tһrough this post reminds me οf my previous roommate!
  He continually қept preaching ɑbout thiѕ. Ι wіll send this articl tо
  him. Pretty surе he will have a ցood rеad. I ɑppreciate уoᥙ fоr sharing!

  my siite – Bocoran Slot

 116. judi slot nói:

  Excsllent beat ! Ι woᥙld ⅼike to apprentice ѡhile yоu amend your website,
  һow could i subscribe for ɑ blog web site? Thhe account
  helped me a acceptable deal. I haԁ been a little bit acquainted
  off this yοur broadcast offered bright ϲlear idea

  Here iss my blog post judi slot

 117. slot gacor nói:

  This design іs spectacular! Уou certainly know how to keep a reader amused.
  Ᏼetween youг wit and your videos, І was almost moved tto start mʏ own blog (well, almost…HaHa!) Excelent job.
  Ι гeally loved what уoս һad to ѕay, and more than that,
  hoѡ yօu presented it. Tooo cool!

  mʏ homеpaցe; slot gacor

 118. Turkvideo nói:

  Хотите смотреть турецкие сериалы в высоком качестве и с русской озвучкой? На turkvideo.tv вы найдете лучшие сериалы Турции без рекламы перед просмотром. Мы предлагаем широкий выбор жанров и сюжетов, которые не оставят вас равнодушными. Благодаря нашему контенту в HD качестве и первому месту в поиске Yandex, вы сможете наслаждаться любимыми сериалами в любое время. Начните смотреть прямо сейчас и погружайтесь в мир турецкого кино на turkvideo.tv!

 119. x milf best nói:

  hi!,I like your writing so much! share we communicate more about your article on AOL?
  I need a specialist in this area to solve my problem.
  May be that’s you! Looking ahead to look you.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Bài liên quan

NGHỀ BẤT ĐỘNG SẢN 3 Tháng Mười, 2017

KHÓ KHĂN CỦA NGHỀ MÔI GIỚI BẤT ĐỘNG SẢN

Nhân viên môi giới có thể kiếm tới hàng chục triệu tới trăm triệu mỗi tháng. Tuy nhiên không phải ai cũng dễ dàng thu...

488 Các bình luận

Xem chi tiết

NGHỀ BẤT ĐỘNG SẢN 3 Tháng Mười, 2017

8 Điều Sale bất động sản cần làm khi gặp khách hàng

Làm sao để tư vấn cho khách hàng đạt hiệu quả? Đây là điều mà không chỉ những sale mới vào nghề mà cả những...

19 Các bình luận

Xem chi tiết

NGHỀ BẤT ĐỘNG SẢN 3 Tháng Mười, 2017

6 cách giảm Stress trong công việc

Trong môi trường làm việc thiếu ngăn nắp, sẽ có đủ các yếu tố thập cẩm, ngoại lai “góp sức” làm tăng tình trạng căng...

97 Các bình luận

Xem chi tiết

Liên hệ ngay với chúng tôi!

Vui lòng nhhập thông tin, chúng tôi sẽ liên hệ trong thời gian sớm nhất.